TLAČOVÁ SPRÁVA: 8 ROKOV ČAKANIA NA SPRAVODLIVOSŤ

 

Equity o.z., Európske centrum pre práva Rómov (ERRC), ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), Bystriny o.z.

________________________________________________________________________ 


Tlačová správa 


8 ROKOV NESPRAVODLIVOSTI PO RAZII V MOLDAVE:

ROZSUDOK ESĽP POMOHOL PIATIM ZO ŠIESTICH OBETÍ OSLOBODIŤ SA SPOD OBŽALOBY, INAK SA NIČ NEZMENILO

 

Koalícia mimovládnych organizácií si pripomína už 8. výročie policajnej razie v Moldave nad Bodvou, pri ktorej 19. júna 2013 zasahovalo 65 policajtov. Pri tejto príležitosti vyjadrujú mimovládne organizácie znepokojenie nad postupom prokurátora, ktorý odmieta stiahnuť žalobu voči poslednej, šiestej obžalovanej obeti razie. Vyzývajú tiež vedenie polície, ministerstva vnútra a vládu, aby podnikli kroky k zriadeniu nezávislého vyšetrovacieho orgánu, obstaraniu kamier pre policajtov, a najmä vyšetreniu podstaty, organizácie a priebehu razie, vrátane vyvodenia zodpovednosti v polícii.

 

Po rozhodnutí o prvej z dvoch sťažností zbitých na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) zo septembra 2020 a po nedávnych zastavených konaniach v prípade piatich zbitých obetí policajnej razie z mája a júna tohto roka by sa mohlo zdať, že sa črtá koniec príbehu razie. V skutočnosti je to naopak: Zastavenie konaní s obeťami len vracia vyšetrovanie policajného zásahu späť na začiatok a prináša tak jedinečnú šancu na jeho reálne nezávislé preskúmanie.

 

Chýbajú kamery, nezávislý vyšetrovací orgán a preskúmanie razie

Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity hovorí, že len fakt, že štát po rokoch prenasledovania obetí z nich napokon nevyrobil vinníkov, nemôže byť finálna spravodlivosť: Je 8 rokov po policajnej razii a trištvrte roka po rozsudku ESĽP, ktorý skonštatoval že počas razie ako aj počas jej vyšetrovania došlo k porušeniu práv občanov. Čakáme na kroky relevantných orgánov štátu smerom k prijatiu nevyhnutných opatrení ako je vytvorenie inštitúcie na nezávislé prešetrovanie policajných postupov či  vyvodeniu zodpovednosti v políciiza zásah v Moldave. Očakávame tiež,  že konečne dôjde k samotnému preskúmaniu postupu polície pri plánovaní a realizácii zásahu, ako aj jeho zákonnosti. To sa doteraz neudialo.“

 

Organizácie opakovane adresovali požiadavky predošlým ministrom vnútra Róbertovi Kaliňákovi a Denise Sakovej, ako aj súčasnému ministrovi Romanovi Mikulcovi. Žiadne z opatrení dodnes prijaté nebolo.  Aj tento rok pri príležitosti výročia razie v Moldave poukazujeme na potrebu systémových opatrení, aby sa takéto scenáre neopakovali v budúcnosti, ako napríklad povinnosť zhotovovania kamerových záznamov z policajných akcií,“ doplnila Veronika Poklembová z občianskeho združenia ETP Slovensko.

„Dúfam, že si predstavitelia štátu uvedomia, akým príkoriam štát vystavil zlyhaním kľúčových orgánov svojich občanov a budú hľadať cesty aspoň čiastočného odčinenia. Žiadny občan by nemal zažiť také bezprávie a bezmocnosť, ako obyvatelia ulice Budulovská," povedala Zuzana Wienk zo združenia Bystriny.

 

Šiesta obeť sa stiahnutia obžaloby nedočkala

Prokurátor Okresnej prokurarúry Košice I ustúpil od obžaloby piatich zo šiestich zbitých Moldavčanov po troch rokoch od jej vznesenia. Spravil tak v stredu 3. marca 2021 v prípadoch Leonarda H., Rolanda D., Milana H., Júliusa H. a Róberta R. . Prokurátor tak spravil  po oboznámení sa so stanoviskom Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky  a po rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré Slovenská republika v Štrasburgu prehrala.Obžalovanou zostáva Irena M., keďže v tomto prípade prokurátor od obžaloby neustúpil a podľa jeho slov na to nevidí ani dôvod.

Koalícia mimovládnych organizácií vyjadruje mimoriadne počudovanie z postupu prokurátora Okresnej prokuratúry Košice I. a z jeho zotrvania v obžalobe proti Irene M.   „Je mimoriadne dôležité, aby Slovensko už konečne uzavrelo tento hanebný príbeh plný nespravodlivosti voči obetiam policajného násilia. V tomto momente je najurgentnejším krokom oslobodenie Ireny M. spod obžaloby. V jej prípade je dôkazná situácia od začiatku postavená na vode. Obžaloba jej dáva za vinu, že na základe jej výpovede bolo začaté trestné stíhanie voči zasahujúcim policajtom. Pravdou však je, že trestné stíhanie začalo 20.1.2014, zatiaľ čo výpoveď obžalovanej bola 11.4.2014, teda nebolo možné začať trestné stíhanie na základe tejto výpovede, keďže výpoveď prebehla skoro 3 mesiace po začatí trestného stíhania. A to je len vrchol ľadovca tejto nezmyselnej obžaloby,“ povedal Rado Sloboda z Amnesty International Slovensko.


Mimovládne organizácie pravidelne informujú o prípade na webovej stránke www.policajnarazia.sk, na ktorej je celá chronológia kauzy.

 

_________________________

Kontakt pre médiá:

8rokov@policajnarazia.sk