Začínajú sa hlavné pojednávania so zbitými obeťami policajnej razie v Moldave

Equity, o.z.

ERRC – Európske centrum pre práva Rómov

ETP Slovensko

Amnesty International Slovensko

Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK)

_____________________________________________________________________

Tlačová správa

ZAČÍNAJÚ SA HLAVNÉ POJEDNÁVANIA SO ZBITÝMI OBEŤAMI POLICAJNEJ RAZIE V MOLDAVE


Vo štvrtok 15. novembra sa konajú hlavné pojednávania s tromi zo šiestich obžalovaných obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Traja sudcovia Okresného súdu Košice I rozhodujú o vine alebo nevine šiestich obyvateľov Budulovskej ulice, ktorí vypovedali o tom, čo počas razie prežili.

Okresný súd v Košiciach I po niekoľkých mesiacoch od vydania trestných rozkazov voči obžalovaným Moldavčanom zvolal v novembri hlavné pojednávania.Sú to súdne pojednávania, ktoré sudcovia okresného súdu museli zvolať potom, čo advokáti zastupujúci Moldavčanov podali voči trestným rozkazom odpory. Pojednávania s tromi zo šiestich zbitých obetí, ktoré čelia obžalobe, sa uskutočnia vo štvrtok 15. novembra 2018.

„V rámci vyšetrovania pochybení policajtov počas represívno-pátracej akcie 100 v rómskej osade Budulovská, vypovedali poškodení o tom, kto a ako ich bil“, objasňuje predsedníčka Equity, o.z., Lýdia Šuchová a dodáva: „To, že mali vieru v spravodlivosť v tomto štáte a povedali, čo prežili, sa teraz otočilo proti nim.“ Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie konštatovaním, že policajti v žiadnom prípade nepochybili. Prokuratúra následne obžalovala viacerých poškodených z krivej výpovede a krivého obvinenia voči zasahujúcim policajtom.

„A tak sa z obetí stali údajní vinníci“, pokračuje Šuchová a zdôrazňuje, že tento postup štátu vysiela negatívne posolstvo všetkým občanom: „Ak sa bežní ľudia odvážia sťažovať na postup polície, môžu sa dostať do veľkých problémov, lebo sa situácia môže otočiť proti nim. Preto vidíme mimoriadnu dôležitosť priebehu súdnych pojednávaní nie len z pohľadu zbavenia viny šiestich nevinných obetí razie, ale aj ako zásadnú otázku, či ešte žijeme v právnom a spravodlivom štáte. Pokiaľ tomu tak nie je, doplatí na to skôr či neskôr každý z nás.“

Koalícia mimovládnych organizácií (Equity, o.z., ERRC, ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko a CVEK) preto sleduje vývoj po ukončení vyšetrovania represívno- pátracej akcie 100 v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou. Koalícia poukazuje na nespravodlivosť v prípade obetí policajného násilia, ktoré sú v súčasnosti obžalované.

Organizácie upozorňujú, že vyšetrovanie zásahu nebolo nezávislé, a dodnes nedošlo k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti voči policajtom, ktorí zásah naplánovali a realizovali.

Vzhľadom na verejné komentovanie a prejudikovanie záverov vyšetrovania zo strany politikov, premiéra, ministra vnútra a policajného prezidenta, ktorí od začiatku označovali obete za vinníkov, závery vyšetrovania inšpekcie ministerstva vnútra nepovažuje za nezávislé a objektívne ani Amnesty International Slovensko. „Navyše, samotný model fungovania inšpekcie výrazne oslabuje nezávislosť inštitúcie, pretože policajti aj naďalej vyšetrujú svojich kolegov policajtov. Na problémy nezávislosti takto fungujúcej policajnej inšpekcie už niekoľkokrát poukázal Európsky súd pre ľudské práva,“ hovorí Rado Sloboda z Amnesty Insternational Slovensko.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu bude rozhodovať o dvoch sťažnostiach, ktoré naň v mene zbitých klientov podali Poradňa pre občianske a ľudské práva a Európske centrum pre práva Rómov (ERRC). ERRC upozornilo na to, že celý prípad má aj rasový rozmer, ktorý sa neskúmal pri vyšetrovaní policajného zásahu v rómskej osade, a ktorý bol prítomný aj počas samotného vyšetrovania. Dokumentuje to aj posudok od znalca, ktorý Rómom prisúdil objektívne neexistujúcu diskriminačnú diagnózu so pseudolatinsky znejúcim názvommentalita romica. „Podľa nej majú údajne Rómovia väčšiu náchylnosť klamať,“ hovorí Michal Zálešák z ERRC.

Pochybenia polície zdokumentoval aj jeden zo slovenských ústavných orgánov. „To, že štát pri policajnej razii pochybil, dokumentuje aj mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv. Bohužiaľ, rezort ministerstva vnútra sa doposiaľ nevyrovnal s vlastnými pochybeniami, právne ani ľudskoprávne. So zisteniami a odporúčaniami uvedenými v správe ombudsmanky sa nijako nevysporiadali, hoci boli adresované aj polícii,“ povedala Jarmila Lajčáková z CVEKu.

Slávka Mačáková z ETP Slovensko, ktoré v lokalite v tom čase pôsobilo, vysvetľuje, prečo sa mimovládne organizácie angažujú v monitorovaní vyšetrovania a prebiehajúcich súdnych konaní. „Spravodlivosť musí patriť všetkým rovnako. Či pracujete ako policajt a máte za sebou ministra vnútra, alebo ste sa narodili ako chudobné dieťa v segregovanej osade. Ak štát pochybil, keď neprimerane použil fyzickú silu, nemôže predsa chrániť vlastné zlyhanie a zbitých ľudí tak potrestať dvojnásobne,“ povedala.

Bližšie informácie o súdnych procesoch sú uverejnené na webovej stránkewww.policajnarazia.sk. Stránka, ktorú spravujú mimovládne organizácie, obsahuje chronológiu kauzy a tiež prehľad výrokov verejných činiteľov, ktorí svojimi vyjadreniami spolitizovali vyšetrovanie razie od samého začiatku.

_______________________________________________________________________

Kontakt pre médiá: Lýdia Šuchová, +421 907 762 921, 5rokov@policajnarazia.sk