V kauze policajnej razie v Moldave nad Bodvou sudca oslobodil obžalovaného

Equity, o.z.; EERC - Európske centrum pre práva Rómov; ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko; Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK)
---------------------------------------------------------------------------------------------------


TLAČOVÁ SPRÁVA 

V kauze policajnej razie v Moldave nad Bodvou
sudca oslobodil ob
žalovaného

 

Po takmer dvoch rokoch súdneho procesu s L.H. pre krivé obvinenie policajta zasahujúceho počas razie z júna 2013 sudca Okresného súdu Košice I rozhodol zastaviť stíhanie. Stotožnil sa s argumentáciou obhajoby a Krajského súdu v Košiciach, ktoré okresný súd upozornili na závažné porušenia práv obžalovaného.

 

Takmer sedem rokov od razie a dva roky od začatia súdnych procesov so šesticou obžalovaných, ktorých zbili policajti pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou 19.6.2013, nastal dôležitý zvrat vo vývoji kauzy. Sudca Okresného súdu Košice I. zastavil trestné stíhanie L.H s dôvodom, že „vyšla najavo mimo hlavného pojednávania okolnosť odôvodňujúca zastavenie trestného stíhania“. Ak prokurátor voči rozhodnutiu sudcu nepodá sťažnosť, L.H. bude čoskoro právoplatne zbavený viny za krivé obvinenie zasahujúceho policajta.

 

„Som veľmi prekvapená z tohto rozhodnutia mimo hlavného pojednávania. Od začiatku sme upozorňovali na množstvo závažných rozporov v postupe vyšetrovateľov. Obhajoba opakovane upozorňovala na jazykovú bariéru a porušovanie základného práva poškodených a neskôr aj obvinených na tlmočníka, ako aj dokumentáciu v jazyku, ktorému zbití rozumejú. Súd nám dal teraz za pravdu, zároveň skonštatoval, že samotný skutok v obžalobe bol uvedený nesprávne, a tiež že dôkazy, ktoré predložila obžaloba majú charakter nepriamych nejednoznačných dôkazov. Chcem veriť, že toto rozhodnutie sa v blízkej dobe zopakuje aj v zvyšných 5 prípadoch,“ hovorí Lýdia Šuchová z občianskeho združenia Equity, ktoré od začiatku stojí pri zbitých obyvateľoch z Budulovskej ulice v Moldave nad Bodvou.

 

Po konštatovaní o porušení práv zbitých Rómov z roku 2013 vtedajšou verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou je to už druhé rozhodnutie štátnej moci, ktoré upozornilo na porušovanie základných práv poškodeného zo strany štátnych orgánov. „Odhliadnuc od čakania na rozhodnutia zvyšných sudcov Okresného súdu Košice I, som úprimne presvedčená, že uspejeme s dvomi sťažnosťami na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Pretože okrem týchto nezákonných konaní došlo k porušeniu práv poškodených obyvateľov z Moldavy nad Bodvou samotnou policajnou raziou. Tá sa nikdy v demokratickom a právnom štáte nemala udiať. Bola by to pomyselná bodka za skrivodlivosťou, ktorú na nich neprávom napáchali politici a im podriadený štátny aparát,“ dodala Šuchová.  

_______________________________________________________________
Kontakt pre médiá: 6rokov@policajnarazia.sk