TS: Súdne pojednávania s dvomi súdenými Moldavčanmi pokračujú vo štvrtok

Equity, o.z., ERRC –Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK)

________________________________________________________________________

Tlačová správa

SÚDNE POJEDNÁVANIA S DVOMI SÚDENÝMI MOLDAVČANMI POKRAČUJÚ VO ŠTVRTOK

Štyria sudcovia Okresného súdu Košice I už vyše roka súdia obete policajnej razie. Šiesti Rómovia z Moldavy nad Bodvou sú obžalovaní z krivej výpovede a svedectva. Vo štvrtok 4. júla 2019 pokračujú s dvomi z nich (M.H. a R.D) súdne pojednávania odročené
zo 16. mája 2019. Kauza policajnej represívno-pátracej akcie tak pokračuje už siedmy rok bez spravodlivosti pre zbitých, ako aj tých, ktorí raziu nariadili. O razii sa preto bude hovoriť aj na tohtoročnom festivale Pohoda.

Koalícia mimovládnych organizácií (Equity, o.z., ERRC - Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko a Amnesty International Slovensko, CVEK) aj naďalej sleduje a monitoruje súdne konania so šiestimi zbitými obeťami policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Zástupcovia mimovládnych organizácií sa aj tentokrát zúčastnia pojednávaní, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok 4.7.2019 na Okresnom súde Košice I od 9:00.

Koalícia upozorňuje nanespravodlivosť a pochybnosti vo vyšetrovaní razie, ako aj v prípade obžalôb zbitých obetí. Pochybenia vo vyšetrovaní sa postupne odhaľujú počas súdnych konaní, ktoré začali pred vyše rokom. V máji a júni 2018 odsúdili sudcovia košického súdu zbitých Rómov trestnými rozkazmi, voči ktorým podali advokáti zastupujúci obžalovaných odpory. Rozkazy nenadobudli právoplatnosť a sudcovia tak museli vytýčiť riadne pojednávania. Z 19 vytýčených pojednávaní došlo k odročeniu v 16 prípadoch.

"Na každom zo súdnych pojednávaní upozornil obhajca na závažné pochybenia, ktorých sa dopustili vyšetrovatelia aj dozorujúca prokuratúra,“ hovorí predsedníčka občianskeho združenia Lýdia Šuchová. „Ide o procesné chyby už počas vyšetrovania, pri vedení výsluchov, o porušenia zákonných práv, nedoručenie písomností obžalovaným, nerešpektovanie potreby prekladov a tlmočenia v konaniach a ďalšie nedostatky, ktoré podľa nášho názoru porušujú základné právo na rýchle, účinné a nestranné vyšetrenie veci obžalovaných,“dodala Šuchová. Prehľad pochybení nájdete na webovej stránke www.policajnarazia.sk v sekcii Aktuálne.

O represívno-pátracej akcii z 19. júna 2013, jej šiestom výročí, o stave sťažností na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu a súdnych konaniach sa bude hovoriť na festivale Pohoda v sobotu 13.7.2019 o 15.50 v Optimistane. Debatu s právnym zástupcom Romanom Kvasnicom bude moderovať Zuzana Wienk. Súčasťou festivalu bude exteriérová výstava Obžalované obete od fotografa Tomáša Halásza Vernisáž, za účasti autora aj obžalovaných, obetí bude v sobotu o 17:00.

___________________________________________________________________________ 

Kontakt pre médiá: Lýdia Šuchová, +421 907 762 921, 6rokov@policajnarazia.sk