Sudca odročil pojednávania, chce počkať na rozsudok ESĽP

Vo štvrtok 4.7. prebehli dve pojednávania s obžalovanými obeťami policajnej razie.

Pojednávanie s MH bolo odročené na dobu neurčitú.

Vzhľadom na to, že obžalovanému a jednému z obhajcov nebolo predvolanie doručené v zákonom stanovenej lehote, bol predpoklad, že pojednávanie bude musieť byť odročené. Sudca Ladislav Bujňák však odročil pojednávanie na dobu neurčitú z dvoch iných dôvodov.  

Požiadavku obhajoby MH na preklad vybraných častí spisu súd v minulosti zamietol, voči čomu obhajoba namietala. Rovnaká situácia nastala aj v prípade iných obžalovaných obetí, o ktorých pojednáva iný sudca. V tom prípade o sťažnosti obhajoby už rozhoduje krajský súd. Sudca Ladislav Bujňák rozhodol, že počká na rozhodnutia krajského súdu, keďže sa jedná o analogický prípad. Toto uviedol ako jeden dôvod odročenia pojednávania s MH na dobu neurčitú.

Zároveň uviedol, že chce počkať na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, čo bolo druhým dôvodom odročenia pojednávania na dobu neurčitú.

Pojednávanie s RD bolo odročené na dobu neurčitú.

Vzhľadom na to, že obom obhajcom nebolo predvolanie doručené v zákonom stanovenej lehote, bol predpoklad, že pojednávanie bude musieť byť odročené. Sudca Ladislav Bujňák však odročil pojednávanie na dobu neurčitú z iného dôvodu.  

Sudca uviedol, že chce počkať na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, a až potom bude pojednávanie pokračovať. Keďže termín rozhodnutia ESĽP nie je známy, odročil pojednávanie na dobu neurčitú.

Viac informácií z pojednávaní si môžete prečítať v texte Denníka N, ktorého reportérka Veronika Prušová sa pojednávaní zúčastnila: https://dennikn.sk/1518662/obzalovani-z-moldavy-maju-nadej-sudca-chce-pockat-co-povie-na-policajnu-r...


Novinár Peter Hanák z portálu Aktuality.sk sa rozprával s predsedníčkou občianskeho združenia Equity, o.z. Lýdiou Šuchovou. Jeho podcast si môžete vypočuť tu: https://www.aktuality.sk/clanok/706490/tresty-pre-romov-z-moldavy-pockaju-na-strasburg-podcast/

Reportáž TA3: https://www.ta3.com/clanok/1159038/pojednavanie-s-romami-z-moldavy-nad-bodvou-opat-odrocili.html

Reportáž TV JOJ: https://www.noviny.sk/krimi/453641-pripadom-policajnej-razie-v-moldave-nad-bodvou-sa-zaobera-europsk...