PLUS7DNÍ: ROZHOVOR S ADVOKÁTOM ZBITÝCH ROMANOM KVASNICOM

Novinárka Juliana Bieliková z týždenníka Plus7dní sa zhovárala s jedným z právnych zástupcov súdených obetí policajnej razie. Roman Kvasnica v rozhovore približuje detaily procesov so zbitými. Celý rozhovor si môžete prečítať na webe týždenníka Plus7dní.


Bojuje so štátom a vyhráva: Pomohol Hedvige aj Rómom z Moldavy


Pomohol Rómom z Moldavy, ktorých zbili policajti a nakoniec sami skončili ako obvinení. Na súde zastupoval aj Hedvigu Malinovú, ktorá si podľa politikov útok vymyslela. Hovorí, že už vtedy ho kontaktoval Marian Kočner. „Za Slovenskú republiku“ mu ponúkal, že Hedvigu nechajú na pokoji, ak sa prizná. O tom, ako funguje štátna mašinéria proti obyčajným ľuďom, sa s advokátom ROMANOM KVASNICOM (59) rozprávala JULIÁNA BIELIKOVÁ.

Zastupovali ste Rómov z Moldavy nad Bodvou, kde polícia po brutálnom zásahu obvinila z krivej výpovede svoje obete. Čo sa tam stalo?

V lete 2013 mali policajti incident s dvoma členmi rómskej menšiny z osady v Moldave. Tri dni po ňom vniklo približne 60 ťažkoodencov do osady a spravili zásah do obydlí. Niektorých napadli fyzicky, neskôr ich pár predviedli na oddelenie. Vyzeralo to na akciu, ktorou si polícia zabezpečovala autoritu. Od počiatku sa začali v prospech polície vyjadrovať politici, najskôr minister vnútra a potom premiér.

Bol zásah podľa polície zákonný?

Prokurátor dal pokyn zásah vyšetrovať, no ukončili to s tým, že žiaden policajt neporušil zákon. Následne začali trestné stíhanie šiestich osôb, ktoré si vraj vymysleli útoky a udalosti, ktoré súviseli so zásahom.

Neboli z toho zásahu videá?

Neboli. Policajti nemali a myslím, že ani v súčasnosti nemajú na sebe záznamovú techniku, z ktorej by sa dala posúdiť zákonnosť zásahov. Začali sme sa tým zaoberať, keď už boli podané obžaloby na súd. Medzičasom boli vydané aj nejaké trestné rozkazy. Asi vtedy, pred tromi rokmi, sme do toho s kolegom vstúpili.

Niekto vás oslovil alebo ste sa do prípadu pustili sám?

V zásade človek asi nevyhľadáva „súboje so štátom“, a to hlavne pre ich časovú náročnosť. Navštívila ma pani Lydka Šuchová, ktorá sa ako aktivistka venuje rómskej minorite. Bolo to obdobie, keď boli politicky najsilnejší tí, ktorí obhajovali konanie polície, takže bolo zjavné, že orgány činné v trestnom konaní a potom aj súd budú s nevôľou hľadať spravodlivosť. Takže až na prosbu pani Šuchovej sme sa rozhodli, že budeme cestovať do Košíc, lebo im nemá kto pomôcť.


202105221249041002jpg