OMBUDSMANKA PATAKYOVÁ: Vstupujem do konania o Moldave na súde v Štrasburgu

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová  vstupuje v prípade policajného zásahu v Moldave do konania pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu. Súdu poskytne svoje stanovisko k otázkam dôležitým z pohľadu konania pred súdom.

„Keďže prípad, ktorým sa náš úrad zaoberá už od roku 2013, nie je uzavretý a stále ho monitorujeme, rozhodla som sa pre aktívny krok v jeho sledovaní, a to ako tretia strana na súde v Štrasburgu,“ uviedla Patakyová.

Túto možnosť využila podľa vlastných slov preto, že ide o „mimoriadne závažné porušenie ľudských práv, ktoré dodnes nie je vyriešené“.

Ombudsmanka požiadala o povolenie vstúpiť do súdnych konaní v súvislosti s policajnou raziou vlani v novembri. Štrasburg jej žiadostiam vyhovel.

Podnety na Európsky súd podalo v mene viacerých poškodených v marci 2018 Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) a v mene ďalších dvoch poškodených advokátka Vanda Durbáková.

„S myšlienkou požiadať Európsky súd pre ľudské práva, aby v týchto konaniach povolil intervenciu verejnej ochrankyne práv, sa na jej kanceláriu obrátilo päť mimovládnych organizácií (Equity, ERRC, STP, Amnesty International Slovensko, CVEK),“ informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Okrem účasti v súdnom konaní v Štrasburgu Patakyová monitoruje aj vývoj súdneho procesu na Slovensku. „Verejná ochrankyňa práv sa ako verejnosť 29. januára 2019 osobne zúčastní na súdnom pojednávaní v Košiciach,“ doplnila Pavelková.



ZDROJ:https://dennikn.sk/minuta/1347235//?ref=impm&fbclid=IwAR1j_tjPP3fH9I20fgUnUzTiX-1g_Gau96o2IHumz_...

Pozrite si aj reportáž TA3 k tejto téme: https://www.ta3.com/clanok/1145557/ombudsmanka-sa-v-pripade-moldavy-obracia-na-strasburg.html?fbclid...