Ocenenie Biela vrana 2019 získala aj obeť policajnej razie v Moldave

Milan Hudák je jednou z obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Namiesto nezávislého prešetrenia zásahu polície voči nemu a jeho spoluobčanom sa dočkal obžaloby za krivú výpoveď. Hrozí mu vysoký trest.

Milan Hudák je v komunite prirodzeným lídrom; je to on, kto nastavuje médiám svoju tvár. V osade podporuje ostatných, je pozitívnym príkladom pre mládež. Vedie združenie, ktoré cez vzdelávanie, umenie a šport pomáha integrovať Rómov.


Videoprofil oceneného Igora si môžete pozrieť tu: https://youtu.be/2IdQZxi-Wvg


84328011_194123278608195_7973332564247052288_njpg


19. júna 2013 vtrhlo do rómskej osady na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou 63 policajtov na 23 autách. Malo ísť o represívno-pátraciu akciu. Žiadnu z hľadaných osôb polícia pri razii nenašla, rovnako nenašla žiadnu z vecí, ktoré mali pochádzať z trestnej činnosti. Po preskúmaní razie skonštatovala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, že polícia ňou zasiahla do ústavných práv viacerých osôb a používala neprimerané prostriedky a nezákonné postupy. Správu ombudsmanky ignoroval vláda i parlament.

Viacerí obyvatelia osady utrpeli počas razie zranenia a potrebovali lekárske ošetrenie. Poškodení žiadali vyšetrenie zásahu polície, ktoré Policajná inšpekcia uzavrela konštatovaním zákonnosti zásahu. Šiestich poškodených naopak pár rokov po razii obžalovali z prečinu krivej výpovede. Súdne konanie trvá doteraz a obžalovaným hrozia tresty väzenia do 5 rokov.

V júli 2019 sudca pojednávanie voči jednému z poškodených, Milanovi Hudákovi odročil. Čaká, ako v ňom rozhodne Európsky súd pre ľudské práva. „Som presvedčená, že Európsky súd pre ľudské práva nezaváha. Slovenská republika tento spor prehrá. Jedine, V demokracii nemôžete použiť vojenskú či akúkoľvek inú silu proti civilom bez akéhokoľvek dôvodu. V tej osade sa vtedy nič nedialo, oni normálne spali, “ povedala pre Denník N bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová.


„Mal som zlé detstvo, ale také spomienky ako z tej noci som nemal. To je to najhoršie,“ spomínal pre Plusku Milan „Igor“ Hudák, ktorý sa chcel stať učiteľom. Pre človeka, ktorý vyrastal v prostredí rómskej osady, to však nie je jednoducho naplniteľný sen. Sám do školy niekedy neprišiel, pretože v zime nemal topánky či kabát. Po policajnom zásahu sa Igor s ďalšími rozhodol založiť občianske združenie Čakra učenia; má pomôcť integrovať Rómov osady prostredníctvom vzdelávania, umenia a športu. Roky pomáha v komunitnom centre deťom so školskými úlohami, mladším číta rozprávky, hrá s nimi divadlo (Divadlo z chatrče). Jeho hru, Príbeh Lukáša, o nástrahách drogovania predstavili dokonca v Európskom parlamente či Slovenskom národnom divadle. Spoluinicioval projekt RomaNet, vďaka ktorému sa podarilo spolu s brigádnikmi vyčistiť prístupovú cestu či okolie komunitného centra od odpadkov a zabezpečiť pravidelný odvoz smetí.

Keď chcel Igor naplniť svoj sen stať sa učiteľom a prihlásil sa na denné štúdium gymnázia, štát mu chybou úradov odobral aktivačný príspevok. Na to, aby mohol pokračovať na maďarskom gymnáziu, mu prispeli súkromní donori školy. Okrem toho, že bol vzorným žiakom, motivoval tam aj iných. Školu musel po čase prerušiť, bol často chorý. Dlho sa mu nedarilo sa ani nájsť si prácu, hoci v okrese Košice je stále vysoká nezamestnanosť.

Aktuálne pracuje na Budulovskej ako zdravotný asistent. Učí deti hygienickým návykom a je v kontakte s rodinami, ktorým robí aj spojku s lekármi. V roku 2015 ho v Roma Spirit nominovali na osobnosť roka za podporu, pomoc a pozitívny príklad deťom a mládeži, ktorí podobne ako on zápasia s chudobou.

ZDROJ: bielavrana.sk

85189216_529324851031958_2502883996946399232_njpg
Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastnila slávnostného odovzdávania ocenení Biela Vrana 2019, ktoré sa konalo 17.11.2019 pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie v Slovenskom národnom divadle. Na fotke so všetkými nositeľmi a nositeľkami ocenenia Biela vrana zo všetkých ročníkov.