ZUZANA ŠTEVULOVÁ: Zbili sa sami. Moldava je nová Hedviga

Moldavou sa nám snažia nahovoriť, že za slabých nemáme bojovať.

Päť rokov od neprimeraného zásahu polície v Moldave nad Bodvou to vyzerá ako boj s veternými mlynmi. Represívno-pátracia akcia, počas ktorej 60(!) policajtov so psami nabehlo do osady, kde v tom čase neprebiehalo ani ozbrojené povstanie, ani sa tam neskrýval mafiánsky boss, je odobrená Ústavným súdom i policajnou inšpekciou. Zbití Rómovia – pôvodne obete, dnes páchatelia, boli uznaní vinnými v superrýchlom procese za trestný čin krivej výpovede. No a za policajného prezidenta máme šéfa policajnej inšpekcie, ktorá pri zásahu nezistila žiadne pochybenia a ktorý hovorí o samozbití (nová Hedviga). Nehovoriac o tom, že súčasťou „dôkazov“ proti zbitým je aj posudok znalca o akejsi „mentalite romice“, čo však v skutočnosti svedčí najmä o tom, aký spôsobom orgány pristupovali k skúmaniu prípadu.  


V istom zmysle je Moldava obrazom boja Dávida s Goliášom. Obete policajnej bitky nemajú za sebou nikoho, len pár aktivistov, mimovládne organizácie a úrad ombudsmanky. Proti nim je od začiatku celá štátna mašinéria, policajtmi počínajúc, údajne nezávislou policajnou inšpekciou pokračujúc a končiac Ústavným súdom. No a samozrejme verejná mienka. V histórii krajiny snáď niet obdobia, v ktorom by Rómovia mohli dúfať, že s nimi budeme súcitiť rovnako, ako by sa neprávosť diala nám.


No nedajme sa pomýliť. Príbeh Moldavy nie je len príbehom o utláčanej menšine. Pred piatimi rokmi sme sa ešte mohli utešiť tým, že proti nám bielym sa moc neobráti. Lenže, odvtedy vyšli na svetlo problémy farmárov, Bašternák a najmä, zabili Jána s Martinou, ktorý s nebezpečnou presnosťou písal o ich prešľapoch. Všetky tieto prípady majú jedno spoločné – príbeh o „našich ľuďoch“, ktorými sú raz policajti, inokedy daňový podvodník a tí si môžu dovoliť všetko a proti všetkým. A my sme tá slabšia strana.

Pred tromi mesiacmi sme však našu moc - skutočnú moc v tejto krajine -  ukázali na námestiach. Samozrejme, že „našim ľuďom“ sa to nepáči a snažia sa urobiť všetko preto, aby nám nahovorili, že nemá zmysel postaviť sa proti silnejšiemu.


Ak sa im to podarí, tak oni vyhrali a my všetci sme prehrali. Preto sa dnes treba postaviť za spravodlivosť pre Moldavčanov, zajtra za farmárov a neustále za Jána s Martinou. Pretože ak oni prehrajú, prehráme s nimi.  



Zuzana Števulová, riaditeľka Ligy za ľudské práva

(Text bol napísaný pre denník SME: https://komentare.sme.sk/c/20851853/zbili-sa-sami-moldava-je-nova-hedviga.html)