Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou

Prečítajte si vyhlásenie ministerstva spravodlivosti k dnešnému kroku vlády, ktorá sa ospravedlnila za raziu v Moldave.

Vláda schválila iniciatívny materiál „Ospravedlnenie vlády SR za spôsob zásahu ozbrojených zložiek štátu v Moldave nad Bodvou v roku 2013“. Návrh na rokovanie predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister vnútra Roman Mikulec.

Zámerom vládou predkladaného materiálu je v prvom rade vyjadriť ľútosť zo strany vlády nad situáciou, v ktorej sa ocitli konkrétni stíhaní ľudia v súvislosti so zásahom ozbrojených zložiek štátu v Moldave nad Bodvou v roku 2013, a to v prípade, ktorý má silný ľudsko-právny rozmer.

Pri akcii 19. júna 2013 v rómskej osade v Moldave nad Bodvou zasahovalo viac ako 60 policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne fyzicky napadli. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý. Košický okresný súd piatich obžalovaných oslobodil. Stalo sa tak po stanovisku Generálnej prokuratúry SR a prehodnotení skutkového stavu veci, ako aj po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva.

Celé znenie tlačovej správy ministerstva spravodlivosti nájdete na tomto linku.