TS: Obete policajnej razie v Moldave nad Bodvou budú na festivale Pohoda

Equity, o.z., ERRC – Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko, Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK)

____________________________________________________________________

Tlačová správa

OBETE POLICAJNEJ RAZIE V MOLDAVE
NAD BODVOU BUDÚ NA FESTIVALE POHODA


Na šieste výročie policajnej razie v Moldave nad Bodvou (19.6.) sa bude spomínať aj na festivale Pohoda. Okrem debaty o aktuálnom vývoji kauzy budú mať koncert Chalani z Chatrče. Súčasťou spomienky bude aj exteriérová výstava fotografií Tomáša Halásza „Obžalované obete“. V stánku Amnesty International Slovensko budú môcť účastníci festivalu vyjadriť podporu súdeným Moldavčanom.


Rany po policajných obuškoch sa zahojili, ale vinníci potrestaní neboli. Práve naopak. Rómovia, ktorí svedčili o incidente, dnes sedia na lavici obžalovaných a hrozí im trest za krivú výpoveď a krivú prísahu. Prečo sa ešte stále hovorí o policajnej akcii spred šiestich rokov? Ako sa z obete stane obžalovaný? A prečo toleruje spoločnosť ozbrojený zásah polície voči vlastným obyvateľom? Je vôbec možné postaviť sa štátnej mašinérii, ktorá sa rozhodla, že vás exemplárne potrestá? A prečo sa to vlastne týka nás všetkých?


O tom všetkom sa bude rozprávať Zuzana Wienk z Bielej vrany s právnym zástupcom obžalovaných Rómov Romanom Kvasnicom a predsedníčkou občianskeho združenia Equity Lýdiou Šuchovou. Všetko o kauze, v ktorej stoja orgány štátu proti zbitým Rómom, sa účastníci festivalu dozvedia v sobotu 13.7. na debate „Moldava: 6 rokov po“ o 15:50 v Optimistane Nadácie Orange.


Ešte pred diskusiou si budú môcť návštevníci užiť koncert Chalanov z chatrče & Gipsy centrum v Café Kušnierik. Ten začne v sobotu o 14:50 a potrvá do 15.30, čo umožní záujemcom o debatu premiestniť sa do Optimistanu.Chalani z chatrče sú partiou muzikantov z osady Budulovská v Moldave. Aktívnejšie začali hrávať po zásahu policajtov v osade 19. júna 2013, jedna ich pesnička je tejto smutnej udalosti venovaná. Vďaka ich parádnym hlasom sa dostali aj k spolupráci s Idou Kelarovou. Miesto koncertu na Pohode nie je náhodné - Juraj Kušnierik bol okrem umeleckej duše aj veľký bojovník za ľudské práva.


Debatu a koncert bude na Pohode vizuálne dopĺňať Výstava „Obžalované obete“, ktorá ukazuje zbitých Moldavčanov ráno po policajnej razii. Fotograf Tomáš Halász tých istých ľudí zachytil o 6 rokov neskôr, v čase, keď sa z nich štátna moc snaží urobiť vinníkov. Cez fotografie sa môžete pozrieť do očí ľuďom, vytlačeným na okraji spoločnosti, ktorých smutný boj  je bojom o spravodlivosť v našej krajine. Exteriérová vernisáž výstavy za prítomnosti autora  a obžalovaných obetí bude v sobotu 13.7.2019 o 17:00.


„Vtrhnú k vám domov, napadnú vás aj vašu rodinu a keď sa snažíte domôcť spravodlivosti, tak vás obvinia z krivej výpovede. Chcel by som povedať, že je to nepredstaviteľné. Ale pre ľudí z Moldavy nad Bodvou  je to krutá dlhoročná realita. Tak ako si polícia „posvietila“ na nich, posvietil som si aj ja na tento prípad policajnej svojvôle,“
 
povedal o fotografiách a výstave Halász.


Amnesty International Slovensko venovala na Pohode 6. výročiu policajnej razie sériu aktivít. V jej stánku budú môcť napríklad účastníci festivalu vyjadriť podporu súdeným zbitým Moldavčanom.

_________________________________________________________________

Kontakt pre médiá: Lýdia Šuchová, +421 907 762 921, 6rokov@policajnarazia.sk