ROZHOVOR: Hedviga Žáková-Malinová

Novinárka Denníka N Veronika Prušová sa k 5. výročiu policajnej razie v Moldave nad Bodvou rozprávala s Hedvigou Malinovou Žákovou. Jej príbeh mnohí prirovnávajú k príbehu Rómov z Moldavy nad Bodvou. V oboch sa z poškodených stali páchatelia. Hedviga po rokoch vyšetrovania zvolila únik zo Slovenska. Uvedomila si, že nie je normálne každý deň doma do jedenástej čakať poštára, aké predvolanie prinesie. 

Váš príbeh a príbeh Rómov z Moldavy mnohí porovnávajú. Sledovali ste kauzu policajnej razie pred piatimi rokmi?

Áno, správu v médiách som  zachytila, ale na začiatku som prípad sledovala len okrajovo, lebo to bolo jedno z najturbulentnejších období v mojom živote. Jednak som bola šikanovaná zo strany psychiatrov a psychológov, ktorí dostali od generálnej prokuratúry za úlohu vyšetriť môj duševný stav spätne ku dňu 25. augusta 2006 a systematicky ma predvolávali na vyšetrenia. A na druhej strane moja najlepšia kamarátka zápasila s nádorom mozgu a robila som si pre ňu veľké starosti.

Po tom, ako sa rozbehlo vyšetrovanie, prišiel priamo do Moldavy na policajnú stanicu vtedajší premiér Fico a aj minister vnútra Kaliňák, aby vyjadrili policajtom podporu. Čo ste si vtedy pomysleli, keď ste to videli?

Pamätám si, ako tam sebavedomo vystupovali a chválili prácu policajtov a ja som sa na nich cez obrazovku pozerala a rozmýšľala, čo sú to za ľudia. A zároveň mi bolo veľmi ľúto tých jednoduchých ľudí, ktorí žijú na okraji spoločnosti a majú veľmi malú šancu, že sa ich slovenská spoločnosť zastane.

Následne začala raziu vyšetrovať policajná inšpekcia. Tá však prípad uzavrela, že zásah bol v súlade so zákonom. Viete sa vcítiť do kože zbitých Rómov, ktorí sa domáhali nejakej spravodlivosti?

Každý intuitívny, rozmýšľajúci človek, ktorý má osemročnú skúsenosť s fungovaním slovenskej polície, by nič iné nečakal.


Celý rozhovor si môžete prečítať tu: https://dennikn.sk/1155936/hedviga-po-mojich-skusenostiach-som-nic-ine-ako-obvinenie-romov-z-moldavy...