ROMAN KVASNICA: Štát skúša právnické zručnosti na bezmocných, ako sú Rómovia z Moldavy

Novinárka Veronika Prušová z Denníka N sa rozprávala s advokátom Romanom Kvasnicom, ktorý zastupuje poškodených z Moldavy nad Bodvou.


Sledovali ste prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou už predtým ako ste ho pred pár mesiacmi prevzali?

Vnímal som ho ako verejnosť. Rovnako som sledoval aj mediálne výstupy ministra vnútra a premiéra po zásahu. Možno mi to aj priblížilo inú kauzu, ktorú som v minulosti robil. Som alergický na vystúpenia politikov ku zásahom polície. Pokiaľ sa začnú vyjadrovať, je to nebezpečné, lebo môžu prejudikovať do budúcna celé vyšetrovanie, čo sa stalo na Slovensku už mnohokrát. Takto som vnímal už na začiatku tento prípad.


Prečo vám tak prekážajú politické vyjadrenia k policajným zásahom?

Pretože polícia je vojensky organizovaná zložka, ktorá sa musí striktne pohybovať v určitých zákonných mantineloch. Akékoľvek výstupy politického vedenia ministerstva vnútra a premiéra sú ohromným zásahom do možnosti riadneho preverenia zákonnosti postupu polície. Politici sú nepoučiteľní a ohromne ich to láka, pretože obvykle majú informácie, ktorými nemajú novinári alebo verejnosť. Majú teda určitú informačnú prevahu a potom to môže byť už iba ich hra s emóciami a samozrejme s faktami.



Celý rozhovor si môžete prečítať na webe Denníka N: https://dennikn.sk/1153477/roman-kvasnica-stat-skusa-svoje-pravnicke-zrucnosti-na-bezmocnych-ako-su-...