LAJČÁKOVÁ: Vedieť sa ospravedlniť za Moldavu

Nedávajte Rómov a policajtov na tú istú úroveň, uráža ma to,"(Róbert Kaliňák, 2014). „Niektoré vyhlásenia, veľakrát aj nezodpovedné, ktoré boli urobené proti polícií, povzbudzujú rôzne živly a neprispôsobivých. Mojou úlohou, a urobil som to s veľkou radosťou, bolo povzbudiť policajtov,“ (Robert Fico, 2014). „Boli tam aj také informácie, že tam prídu nejakí ľudia, vytiahli hadice , povedali, aby sa začali biť, aby to vyzeralo, že ich policajti zmlátili," (Milan Lučanský, 2018).

„Bojím sa. Ten strach je taký veľký, že niekedy nedokážem spať. Najmä večer to býva najhoršie, keď sa zamyslím, čo bude s mojou najmladšou sestrou a jej troma synmi. (...) Zatiaľ som nebol obvinený, ale vraj sa to môže každý deň stať. Aspoň v televízií o tom nedávno hovorili . Obvinenie mi hrozí za to, že som povedal pravdu. Vypovedal som a sťažoval sa na policajnú raziu u nás v osade, keď prišli asi šesťdesiati policajti a bili nás." (Igor Hudák,2017)

 

Policajný zásah v Moldave nad Bodvou spred piatich rokov, ponižovania a zastrašovanie obetí a svedkov,  neschopnosť domôcť sa spravodlivosti sú popri Holokauste, programovom odnímaní detí počas socializmu, ďalšími čriepkami formujúcimi kolektívnu pamäť Rómov žijúcich v tejto krajine. Je to príbeh nielen o minulosti, ale aj o ich súčasnej identite a budúcich ašpiráciách. Je to príbeh, ktorý denno-denne paralizuje ich schopnosť žiť slobodne, bez strachu a pocitov menejcennosti.

 

Je to však aj príbeh o Slovensku v 21. storočí a o nás, o Slovákoch. Obraz krajiny, ktorú sme si
nechali ukradnúť skupinou cynických zlodejov. Vykrádajú naše spoločné bohatstvo. A pritom
sa nám smejú.Mnohých z nás totiž presvedčili, že sa máme báť obyvateľov Budulovskej, utekajúcich žien a detí zo Sýrie alebo gay páru, z nášho vchodu. A že vôbec nezáleží na tom, či sa Hedviga Malinová, Igor Hudák alebo pozostalí Henryho Acordu majú šancu domôcť sa spravodlivosti. Ale na tom, kto okolo nás postaví vyšší múr.

 

Skúsme otočiť. Zvoľme si politickú reprezentáciu, pri ktorej sa obete násilia nebudú musieť báť povedať pravdu. Pre ktorú budú chudobní Rómovia a policajti rovnako hodnými ľuďmi. A ktorá bude mať silu a odvahu riadne vyšetriť vlastné zlyhania, potrestať  páchateľov a obete nielen odškodniť, ale sa im aj úprimne ospravedlniť. Myslím, že toto by bol jeden z pevných základov slušného Slovenska.  



Jarmila Lajčáková, výskumníčka Centra pre výskum etnicity a kultúry 

(Text bol napísaný pre denník SME: https://komentare.sme.sk/c/20850281/vediet-sa-ospravedlnit-za-moldavu.html