JANA DUBOVCOVÁ: Slovensko prehrá spor o Moldavu na ESĽP

Prečítajte si rozhovor s bývalou verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou pri príležitosti získania štátneho vyznamenania od prezidenta. V rozhovore pre Denník N sa bývalá ombudsmanka vyjadruje aj k policajnej razii v Moldave nad Bodvou. 

https://dennikn.sk/1345742/dubovcova-po-prepojeni-talianskej-mafie-na-urad-vlady-bolo-jasne-ze-fico-...

Po policajnej razii v Moldave nad Bodvou ste sa verejne zastali zbitých Rómov. Čo si myslíte o tom, že sú teraz obžalovaní z krivých výpovedí?

Ak by ste išli v tomto prípade po právnej stránke, či už pri postupe vyšetrovateľa, inšpekcie, prokuratúry, tak zistíte, že sa neriadili právom, aj keď sa zakryli paragrafmi.

Ako je to možné?

Lebo sa to jednoducho dá. Paragrafy sú také, aké sú. Stačí si nejaký vytiahnuť a ísť len po formálnej stránke. Takto dokážete odôvodniť asi každé rozhodnutie. To však neznamená, že to je správne rozhodnutie, pretože by sa dalo odôvodniť aj inak. Je to veľká krivda, čo sa deje, a je to v rozpore s podstatou práva, že toto sa nemôže stať.

Nezastal sa ich ani Ústavný súd.

Som presvedčená, že Európsky súd pre ľudské práva nezaváha. Slovenská republika tento spor prehrá. Jedine, ak by to zlyhalo na nejakých formalitách. Ak by išlo o podstatu, tak sme prehrali. Musíme to prehrať. V demokracii nemôžete použiť vojenskú či akúkoľvek inú silu proti civilom bez akéhokoľvek dôvodu. V tej osade sa vtedy nič nedialo, oni normálne spali.

Môže si to štát dovoliť aj preto, že ide o menšinu a vie, že tej majorite to nebude prekážať?

Spomeňte si, ako reagoval po tej akcii vtedajší policajný prezident. Povedal, že ten zásah bol úspešný, lebo polícia si zdvihla autoritu. To vysvetľuje všetko. Ak si nejaká demokratická polícia myslí, že takýmto spôsobom sa zdvíha autorita polície, tak to nie je demokracia. Je to nepochopenie a ja nepomenujem, kde sú korene toho. Kancelária verejného ochranu práv po tejto akcii zistila, že v minulosti sa urobilo asi 260 takýchto akcií, a to len v rómskych osadách. Ale to je ďalší argument, ktorý bude zvažovať Európsky súd pre ľudské práva.

Opäť sa však pýtam, či by si to polícia dovolila voči väčšine?

Odpoveďou je, že takéto akcie sa robili len v rómskych osadách.

Verejnosť to tolerovala, lebo išlo o Rómov?

Môže to byť. Spomeniem niečo iné. Keď som bola verejnou ochrankyňou práv, tak sme robili prieskum prístupu k vode a ku hygiene. Jednoducho títo ľudia to nemajú. Predstavte si, ako sa majú potom integrovať do spoločnosti. Čiže samozrejme, že väčšinová spoločnosť sa už len pre ten vzhľad od nich izoluje. Štát by to mal meniť a mal by sa nájsť taký hrdinský politik, ktorý bez ohľadu na to, že teraz nebude mať plusové body u voličov, začne ich myslenie meniť. Nikto však zatiaľ takúto zodpovednosť na seba neprevzal.

Neplatí to isté aj pri vzdelávaní?

To je ďalšia oblasť, kde sa nič nemení. Stále vychovávame deti, ktoré sa nemôžu zaradiť do riadneho života. Vlastne ich okrádame o život. Nič sa však nedeje. Samozrejme, že ľahostajnosť verejnosti je zlá. Ale verejné reakcie politikov, napríklad aj v Moldave, boli aj o tom, že všetko bolo v poriadku a vlastne dobre im tak. Verejná mienka sa teda nastavuje presne opačne, ako by sa to v civilizovanej spoločnosti malo diať.