Aktuality.sk: Rozhovor s Lýdou Šuchovou

Prečítajte si rozhovor spravodajského portálu Aktuality. sk s Lýdiou Šuchovou, ktorá v ňom opisuje vývoj kauzy za uplynulý rok. Rozhovor viedol novinár Rudolf Sivý z Aktualít.


Lýdia ŠUCHOVÁ posledných šesť rokov chodí po výsluchoch, parlamentných výboroch, vypočutiach, advokátoch a posledný rok aj po súdoch v kauze razie v Moldave nad Bodvou.

S obyvateľmi osady Budulovská sa pozná roky, miestne Divadlo z chatrče dostala až na dosky Slovenského národného divadla. Vystupovalo na Úrade vlády počas pôsobenia Ivety Radičovej vo funkcii premiérky, aj s Idou Kelarovou v Bruseli.

Pomohla založiť webovú stránku, ktorá detailne mapuje udalosti okolo razie policajnarazia.sk.

O tom, prečo je podľa nej celý prípad zlyhaním polície a štátu, opisuje detailne v rozhovore pre Aktuality.sk.

Čo vás prvé napadne, keď počujete slová: policajná razia v Moldave nad Bodvou?

Asi mám dve silné asociácie. Tou prvou je spomienka, keď mi v ten večer telefonovali ľudia z osady Budulovská.

Boli vydesení a prosili ma, nech im pomôžem, lebo ich tam bijú policajti. Tou druhou je obraz ministra vnútra Róberta Kaliňáka, ktorý v príbehu razie a jej ne-vyšetrenia je z môjho pohľadu tou najdôležitejšou postavou.

V mojich očiach bol on tým človekom, ktorý od samého začiatku udával smer, akým sa bude vyšetrovanie uberať.

V júli 2013, teda pol roka pred tým, ako sa začala razia vyšetrovať, napríklad povedal: „V tomto prípade sa ale postavím za zásah, ktorý polícia vykonala, pretože bol vykonaný správne a namieste jednoducho nikto nerešpektoval výzvu.“ Podobných výrokov zaznelo z jeho úst veľa.

Tento prípad vás sprevádza šiesty rok. Boli ste na policajnej stanici na druhý deň po prvom konflikte, boli ste s ľuďmi po razii...

S obyvateľmi Budulovskej sa poznám už 10 rokov, s mnohými sme si ľudsky blízki a stali sa z nás priatelia. Sú to hlavne mladí ľudia, ktorí boli členmi Divadla z chatrče a ktorých poznám vlastne od ich detstva.

Jeden z nich bol po prvom konflikte zadržaný na policajnej stanici. Keďže sme ho poznali ako slušného chlapca, išli sme sa hneď informovať, čo sa s ním deje. V tom čase nemal ani osemnásť. Žijem v Bratislave, vtedy som však bola v Moldave nad Bodvou.

Doma som bola aj o 3 dni neskôr, keď prebehla razia. Tak som sa snažila pomôcť na vzdialenosť 400 kilometrov.

Spočiatku som chcela byť nápomocná zbitým. Vtedy sme verili, že to je ojedinelý prípad a že najdôležitejšie je dosiahnuť, aby sa vyšetrilo, kto zaň nesie zodpovednosť.

A potom som postupne začala chápať, že celá situácia je ďaleko zložitejšia. Že je to chyba systému a nie jednotlivcov.


*************************
Celý rozhovor nájdete na: https://www.aktuality.sk/clanok/701950/6-rokov-chodi-po-sudoch-a-policii-ide-o-spravodlivost-iluzie-...